Kenyataan Media- WANITA PAKATAN

 

23 Mac 2010 

MENYENARAI HITAMKAN AHLI PARLIMEN SEKSIS

Wanita Malaysia tidak akan memilih calon-calon Ahli Parlimen yang seksis dalam pilihan raya akan datang.  

Anutan seksisme (sexism) membawa pemikiran bahawa satu gender adalah lebih inferior atau lemah dari yang lainnya.   Ia juga bermaksud mendiskriminasi gender dan tidak mempeduli soal memelihara maruah dan martabat gender, lelaki atau wanita.

Seksisme adalah berlawanan dengan Perlembagaan Malaysia dan pengakuan Malaysia dalam mendukung tuntutan untuk menghapuskan sebarang bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW).

Seksisme dalam Parlimen sering berulang kerana tiada pengharaman terhadap pengujaran dan kelakuan seksis dalam Peraturan Mesyuarat.   Ahli-Ahli Parlimen yang seksis yang sepatutnya dihukum, bebas lepas begitu saja (scott free).

Seksisme adalah penghalang besar terhadap pencapaian keadilan dan kesetaraan gender.

Seluruh rakyat Malaysia wajar berasa sangat bimbang jika Ahli-Ahli Parlimen menganggap isu seksisme ini sesuatu yang remeh dan tiada nilai sedikitpun. Ahli-Ahli Parlimen yang seksis tidak akan mampu membawa keadilan untuk semua – lebih-lebih kepada wanita yang sentiasa menjadi golongan yang didiskriminasi dan dipinggir. Menurut satu kajian, lebih 60% rakyat miskin adalah terdiri dari wanita.   Wanita masih ketinggalan dalam sektor ekonomi, pekerjaan dan keimpinan pentadbiran dan politik.   Dan wanita belum berasa selamat dan aman dari penganiayaan dan keganasan yang masih berterusan berlaku.

Ahli-Ahli Parlimen yang seksis dikhuatiri tidak akan dapat menghayati situasi bahawa wanita perlu diberdaya (empowered) dalam menghasilkan sumbangan terbaik untuk negara dalam kesemua ruang lingkup kehidupan masyarakat dan negara.   Dengan itu, segala keputusan utama untuk kepentingan umum dikhuatiri akan meminggirkan keperluan khusus wanita juga.

Wanita Pakatan Rakyat akan menyenaraihitamkan para pemimpin yang bersikap seksis kerana individu seksis tidak mampu memberi pertimbangan yang adil dan saksama terhadap wanita.

Di antara KPI calon-calon Ahli Parlimen akan datang ialah mereka mestilah bebas dari sebarang bentuk amalan seksis sepanjang keahlian mereka dalam Dewan Rakyat ke-12 ini.

WANITA PAKATAN RAKYAT

2 Responses to “Kenyataan Media- WANITA PAKATAN”

  1. Azali M.S Says:

    Kenapa Wanita Pakatan tidak mahu memilih wanita seksis sebagai pemimpin… sedangkan ketua anda suka wanita seksis. Adakah anda menindas wanita seksis??? Wanita seksis hanya beraksi diatas katil sahaja??? ohhh…Perkhdimatan Wanita Seksis boleh dilanggan, tapi di diri mereka di tindas…Adil ker tu… kita patut menghalang lelaki yang melanggan wanita pelacur. Sepatutnya pelacur ini diselamatkan dari lembah kehinaan, bukan di sokong, dibayar untuk memberi pekhidmatan.. mungkin Wanita Keadilan pun macam tu juga kot?

  2. muhammad Says:

    cakap tak serupa bikin…PKR…PARTI KENCING RAKYAT


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: