WACANA GENDER 2010 – Keadilan Sosial dan Perspektif Gender

Pada 9-10 Januari lepas telah berlangsung Wacana Gender 2010 di Hotel De Palma, Ampang anjuran WIRDA Malaysia. Program selama 2 hari ini telah dihadiri lebih 300 orang peserta yang terdiri daripada Wanita PKR, Anggota MPP PKR, NGO, ADUN dan Ahli Parlimen Malaysia. Perasmian telah disempurnakan oleh Speaker Dewan Negeri Selangor, YB Teng Chang Kim mewakili MB selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Pelbagai isu mengenai pengarus utamaan gender telah dibincangkan dalam wacana ini dan di akhir program, satu resolusi berkenaan Keadilan Sosial dan Perspektif Gender telah diserahkan kepada Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk diserahkan kepada Majlis Presiden Pakatan Rakyat.

Dalam sesi penutup, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim telah menyampaikan amanat beliau kepada seluruh Wanita Malaysia. Beliau telah menegaskan bahawa akan mengangkat agenda minimum 30% penyertaan wanita dalam semua peringkat pembuat keputusan ini dengan segala keupayaannya.Cabaran sekarang ialah kepada Wanita utk melengkapkan barisan pimpinan di semua peringkat. Min. 30% adalah suatu affirmative action yg perlu digandingkan dengan pendedahan dan program-program latihan dalam melahirkan pemimpin Wanita yang berkualiti.

Wanita Keadilan mengucapkan syabas dan tahniah kepada WIRDA Malaysia yang dipengerusikan oleh YB Zuraida Kamaruddin kerana berjaya menganjurkan satu program yang sangat bermanfaat ini. Juga kepada Pengarah Program, Pn. Rozaini Mohd Rosli serta seluruh tenaga kerja termasuk sekretariat yang bertungkus lumus bagi menjayakan program ini. Diharapkan program sebegini akan diteruskan di masa akan datang bagi merealisasikan pengarus utamaan gender sebagai satu budaya di Malaysia. Syabas dan tahniah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: