PASUKAN MISI BANTUAN KEMANUSIAAN SELANGOR (PANTAS)-Misi Bantuan Mangsa Gempa Padang

PANTAS adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) di bawah naungan Kerajaan Negeri Selangor yang terlibat dalam kerja-kerja misi bantuan kemanusiaan dalam dan luar negara.Berikutan bencana gempa bumi yang melanda Padang, Indonesia, pasukan PANTAS yang diketuai oleh YB Zuraida Kamaruddin telah mengadakan misi bantuan kemanusiaan bagi membantu mangsa di sana.PANTAS akan menumpukan bantuan dari segi sosio-ekonomi. 
Misi ini terbahagi kepada 5 kumpulan dan kumpulan pertama telah berlepas ke Padang, Indonesia pada 14 Oktober, 2009. Misi pertama ini yang juga diketuai oleh YB Zuraida Kamaruddin mengandungi seramai 10 orang sukarelawan.Misi pertama ditugaskan sebagai Pasukan Pemantau di mana mereka perlu mengenalpasti kawasan yang
masih belum menerima bantuan serta bentuk-bentuk bantuan yang boleh diberikan.Pasukan ini juga ditugaskan menyediakan logistik serta menyusun program lawatan daripada Kerajaan Selangor. Misi pertama ini akan berada di Padang sehingga 20 Oktober 2009 dan tugas-tugas berikutnya akan disambung oleh misi yang seterusnya.
Ketibaan misi pertama ini disambut oleh wakil dari Badan Kementeriaan Pemberdayaan Perempuan & Keluarga Berencana, Propinsi Padang, Ibu Desi. PANTAS dibawa mendengar taklimat daripada Kepala Badan Pemberdayaan Perempuan & Keluarga Berencana, Provinsi Padang, Ibu Afrizalti berkenaan keadaan semasa di kawasan gempa.
Kemudian pasukan dibawa ke Kantor Bupati Badan Pemberdayaan Perempuan Pariaman dan mendengar taklimat daripada Kepala Kantor, Ibu Mis. Setelah selesai taklimat ringkas daripada kedua-dua belah pihak, pasukan dibawa meninjau ke kawasan yang terjejas teruk sekitar Pariaman.  Sukerelawan mula mengedar barang-barang keperluan asas
yang dibawa dari Malaysia.

2 Responses to “PASUKAN MISI BANTUAN KEMANUSIAAN SELANGOR (PANTAS)-Misi Bantuan Mangsa Gempa Padang”

  1. karl Says:

    where was the homepage specially 4 pantas?

  2. Agus Edy santoso Says:

    Aku punya foto2 srikandi pantas waktu kerja sosial di padang. hendak aku kirim. ada facebook?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: