Pilihanraya Kecil P036 Kuala Terengganu (12)

1409hrs

Pagi tadi, kira-kira jam 9.00 am, di Sekolah Kebangsaan Losong (Daerah mengundi Losong) hanya saluran dua yang dikunjung oleh para pengundi.   Saluran-saluran lain masing kosong.

Di daerah mengundi Hiliran Masjid juga kunjungan pengundi rendah.

Laporan-laporan dari beberapa tempat lain juga menyatakan bahawa ramai pengundi masih melengah-lengahkan diri untuk membuang undi.

Cuaca baik(setakat ini, ramalan kaji cuaca meleset), sepatutnya menggalakkan pengundi keluar awal.   Tetapi itu tidak berlaku.

Jalan-jalanraya di Kuala Terengganu sudah sesak dengan kenderaan.

Walaupun pada awalnya bilangan petugas sedikit di pagi hari, ia semakin bertambah.   Suatu insiden pergaduhan kecil telah berlaku di Gong Kapas.

Sekolah Menengah Chung Hwa menyaksikan para pengundi yang terus-menerus datang.    Kajian Merdeka Centre mengenai pengundi Cina adalah serupa dengan dapatan di lapangan.   Ketika kempen, para pengundi Cina telah menerima para petugas dengan senyuman dan pernyataan sokongan.

Di setengah-setengah kawasan Melayu sokongan lebih 70% adalah berpihak kepada calon Pakatan Rakyat, khususnya kawasan-kawasan di Dewan Undangan Wakaf  Mempelam.

Sengitnya persaingan ialah dalam usaha pengembangan undi di tempat dan saluran-saluran calon Pakatan Rakyat tewas.

Kemenanagan Pakatan Rakyat di kala ini kelihatan lebih jelas; walau bagaimanapun dalam perjuangan politik apa-apapun boleh berlaku.
Gambar menunjukkan isteri calon dan anak sulong mereka, memberi sepenuh sokongan dan dokongan :

Dikhuatiri jika Umno-BN terdesak, kemungkinan-kemungkinan yang tidak diingin mungkin terbit.   Pimpinan Pakatan Rakyat telah mengulangi arahan-arahan untuk sentiasa berwaspada dan menggembling usaha memastikan setiap undi berpihak kepada calon Pakatan Rakyat.

Akan kembali lagi lewat petang nanti…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: