Pilihan Raya Kecil P036 Kuala Terengganu(5)

Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim bersama Wanita KeADILan dan AMK serta aktivis PAS telah menemui pengundi di Hiliran Masjid.

Rakyat di situ telah mengadu bahawa pampasan yang sepatutnya mereka dapati ketika pembinaan lebuh raya dahulu tidak diberi oleh kerajaan Terengganu.

Isu suatu masa dahulu bahawa Kerajaan negeri ingin mengambil tanah-tanah rakyat Terengganu di Hiliran Masjid untuk pembangunan telah terbantut dan dibatalkan kerana protes dari rakyat.
Rakyat perlu tahu bahawa mana-mana kerajaan tidak boleh dan adalah salah di sisi undang-undang untuk mengambil tanah milik persendirian dengan status bukan komersil digunakan untuk tujuan komersil.
Penukaran status tanah mestilah dimohon sendiri oleh pemilik tanah.

Bagi sebahagian petugas Wanita KeADILan yang telah melihat dari dekat kehidupan rakyat di Kuala Terengganu, ibu negeri Terengganu,ia menimbulkan rasa kehairanan dan kekecewaan terhadap kepimpinan dan pentadbiran Kerajaan Terengganu yang telah tidak melaksanakan lebih dari yang terlihat untuk kebajikan rakyat di Kuala Terengganu.
Perkara itu sebenarnya dikongsi oleh rakyat tempatan yang belum sepenuhnya menikmati hasil minyak dan kekakyaan negeri Terengganu.

Kemiskinan bandar di Terengganu tentunya melibatkan risiko penyakit, bukan saja kepada penghuni di kawasan setinggan, tetapi kepada rakyat Terengganu yang lain kerana tiada sistem pengairan yang baik.
Kemiskinan juga membawa segala gejala sosial yang boleh mencemarkan kehidupan rakyat di bandar.

Manifestasi Dasar Sosial Negara tidak kelihatan dalam kehidupan sebahagian rakyat Terengganu yang terbelenggu dalam kemiskinan di tengah-tengah bandar Kuala Terengganu. Menjadi kebiasaan dasar-dasar BN yang cantik di atas kertas, tetapi kebanyakan pengoperasiannya sentiasa belum menepati hasrat dasar-dasar yang digubal walaupun telah mentadbir lebih setengah abad lamanya.
BN terus berjanji dulu kini dan selamanya.

Galeri Wanita KeADILan di Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu:
Di Hari Penamaan Calon

Selepas Penamaan Calon, sejenak bersantai, suatu perkara yang jarang sekali dibuat oleh pemimpin Wanita KeADILan, khususnya mereka yang telah bergelar Yang Berhormat. Aktivis akan mengambil kesempatan untuk bergambar dengan mereka walaupun telah banyak kali bergambar bersama!

Kebersamaan…

Edaran:

Kempen bersama Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: