Kongres Nasional Wanita KeADILan 2008

BULETIN

KONGRES NASIONAL WANITA KeADILan 2008

Shah Alam, 28 November 2008,

Kongress Nasional Wanita Parti KeADILan telah sempurna dilaksanakan pada 28 hb. November 2006. Perasmian bersama Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat telah berlangsung di sebelah pagi dengan kehadiran perwakilan dan pemerhati seramai lebih 2000 ribu orang. Timbalan Presiden, Syed Husin Ali, telah merasmikan Kongres Wanita dan Angkatan Muda serentak di Stadium Melawati, Shah Alam.

Kongres Nasional Wanita 2008 telah diteruskan di Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor, Shah Alam. Ia dimulai dengan ucapan Setiausaha Wanita, Hariyati Ahmad, disusuli dengan ucapan dasar Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat yang membawa tema ”Wanita Berdaya, Harapan Negara”. Tema tersebut menjadi inspirasi dan motivasi kearah kesinambungan memenuhi tuntutan kepimpinan yang telus, tulus dan adil.

Ia mencernakan kefahaman, kesungguhan dan komitmen

Wanita KeADILan dalam menggarap cabaran, dan tanggungjawab membawa perubahan terhadap lanskap politik Malaysia.

Dalam rangka mencapai hasrat tersebut, strategi menyediakan takungan barisan pelapis dari golongan wanita muda akan diberi tumpuan utama.

Wanita KeADILan membuka ruang seluasnya bagi golongan ini mengisi barisan kepimpinan dalam sayap wanita sebagai persediaan jangka panjang.

Kongres Nasional Wanita KeADILan 2008 telah membawa tiga usul:

1. Usul Kebebasan Ekonomi untuk Wanita Malaysia

2. Usul Mewujudkan Majlis Permuafakatan Wanita

Pakatan Rakyat

3. Usul 30% Perwakilan Wanita di Semua

Peringkat Pembuat Dasar

Kesemua usul tersebut telah dibentangkan tanpa bahas dan mendapat sokongan sebulat suara oleh ahli-ahli Kongres yang bersidang.

Dua dari usul-usul tersebut, Usul Kebebasan Ekonomi untuk Wanita Malaysia dan Usul 30% Perwakilan Wanita di Semua Peringkat Pembuat Dasar akan diangkat pula ke Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat yang akan mula bersidang 29-30 November 2008.

Di sebelah malam, Pentas Wanita yang menggabungkan tujuh wakil rakyat wanita (Elizabeth Wong, Fuziah Salleh, Gan Pei Nei, Haniza Talha, Nurul Izzah, Rodziah Ismail, Zuraidah Kamaruddin) telah menjayakan acara hard talk yang telah membicarakan tentang mengarusperdanakan penglibatan wanita dalam arena politik.

Disediakan oleh Biro Penerangan Wanita KeADILan

https://wanitakeadilan.wordpress.com email: wanitakeadilan@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: